Werken zonder diploma

Speciaal voor diegene die een vakdiploma wil behalen, maar niet terug de schoolbanken in wil.

Je praktijkervaring in een branche diploma omzetten

Je hebt al veel ervaring, maar (nog) geen diploma waarmee je jouw kennis en kunde mee aan kunt tonen. Zo’n (branche) diploma kun je nu wel behalen door het volgen van een opleidingstraject via IPmH. Deze afkorting staat voor Industrieel Produceren met Hout. Wat IPmH onderscheidt van een reguliere MBO opleiding is dat het IPmH traject de vakken rekenen, taal en loopbaan burgerschap uitgesloten heeft. De deelnemer heeft de volledige focus op de praktijk.

Iedere opleiding bestaat uit 4 of 5 certificeerbare eenheden (CE’s) die ook los van elkaar te volgen zijn. Wanneer een CE met voldoende afgerond is ontvang je een certificaat. Heb je alle CE’s van het door jou gekozen traject behaald ontvang je een branche diploma.

Voor de volgende opleidingen zijn momenteel branchediploma's te behalen:

  • Montagemedewerker niveau 2 & 3

Bekijk hier de inhoud voor de opleiding montagemedewerker niveau 2
Bekijk hier de inhoud voor de opleiding montagemedewerker niveau 3

  • Houtskeletbouw niveau 2 & 3

Bekijk hier de inhoud voor de opleiding Houtskeletbouw niveau 2
Bekijk hier de inhoud voor de opleiding Houtskeletbouw niveau 3

  • Werkvoorbereider houtskeletbouw niveau 4
  • Werkvoorbereider kozijnen, ramen en deuren niveau 4
  • Werkvoorbereider trappen niveau 4

André bij Drijfhout Joure

André heeft bij zijn bedrijf Drijfhout in Joure verschillende certificaten gehaald voor Machinaal Houtbewerken.

Hoe ziet het traject eruit?

Het IPmH traject is een traject dat zelfstandigheid vraagt van de deelnemer. Er geen vakdocent vanuit een ROC aanwezig die je vragen kunt stellen. Je gaat thuis met de digitale theorie aan de slag waarbij jij de algemene kennis en de kennis specifiek voor de door jou gekozen opleiding doorneemt. Op het werk ga je met je praktijkopleider aan de slag met de praktijkopdrachten.

Je sluit een CE af indien onderstaande onderdelen met voldoende afgerond zijn:
• Een theorie examen per CE (thuis uit te voeren)
• Praktijkopdrachten in leerbedrijf (de praktijkopdrachten kunnen veelal tijdens het productieproces)
• De Proeve van Bekwaamheid (per CE)

Hiervoor is het van belang dat je alle theorie doorneemt. Wanneer een deelnemer alle CE’s van de opleiding heeft afgerond volgt er tot slot nog een VVT (Vakvaardigheidstoets). Wanneer de Vakvaardigheidstoets voldoende is afgerond is het branchediploma binnen!

Eemshout

Bij Eemshout zijn ze met een hele club gestart én afgestudeerd!

Maartje Kruithof

Maartje was de eerste compleet afgestudeerde IPmH’er in Nederland. Inmiddels is ze doorgegroeid tot tekenaar bij UNG Houtconstructies.

‘Ik heb het als zeer prettig ervaren om met deze opleiding bezig te zijn. Als je iets wil bereiken in de houtindustrie dan is dit een uitkomst om zo je diploma te behalen! Thuis aan de slag en tijdens de productie met de praktijk bezig. Met een waardevolle diploma als eindresultaat staat niks je meer in de weg.’

Je hoeft niet per se bij Technopark in dienst te zijn om dit traject te volgen. IPmH is een initiatief van de overkoepelende branche organisatie in Nederland. Dus werk jij in de timmerindustrie? In vaste dienst of als uitzendkracht? Dan kan je gebruik maken van deze opleidingsmogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen!

Voor meer informatie