Leerbedrijf Peter's hout & bouwmaterialen

Niek Tolsma (19) uit Lollum

Niek is in 2015 als leerling bij Technopark begonnen en is momenteel zijn MBO niveau 2 en 3 opleiding ‘Montagemedewerker timmerindustrie’ en 'machinaal houtbewerker' afgerond. Hij is zelfs al begonnen met de MBO niveau 4 opleiding ‘Werkvoorbereider’. “Met machines werken is echt helemaal mijn ding” aldus Niek! Hij werkt momenteel als leerling bij Peter’s Hout in Bolsward waar hij het enorm naar zijn zin heeft. "Maar ik wilde meer.. daarom ben ik niveau 4 werkvoorbereiding gaan doen" aldus Niek.

Waarom past de Timmerindustrie  zo goed bij jou?

Ik heb een passie voor hout. Het is geweldig dat je zo veel verschillende dingen met hout kan doen. Ik vind het mooi materiaal om mee te werken. Daarnaast ben ik een jongen die graag met zijn handen werkt maar er achter ben gekomen dat ik ook graag mijn hoofd gebruik.

Hoe ziet een dag bij Peter’s Hout eruit?

Omdat Peter’s Hout ook een houthandel is beginnen wij pas om kwart voor 8 met een bakje koffie. Later dan andere timmerfabrieken dus. Om 8 uur maak ik een dag planning zodat ik precies weet wat mij die dag te doen staat. Dit overleg ik altijd even met mijn collega. Daarna doe ik freeswerk en ga ik bijvoorbeeld glaslatten en aanslaglatten inkorten. De laatste uren werk ik meestal met de Saomad (computer gestuurde machine). Hier laad ik een programma met verschillende freesbewerkingen in en zorg ik dat de aanvoer tafel vol komt met hout. Daarnaast zit ik nu 1 dag in de week op kantoor. Hier doe ik de inkoop, plannen, productiegegevens opstellen, heb ik overleg met de klant en leveranciers en maak ik tekeningen voor kozijnen.

Waar ben jij heel goed in geworden?

In de normale machines besturen ben ik vrij goed geworden na mijn niveau 3 opleiding. Ik ben afgelopen jaar steeds beter te worden in de computergestuurde Saomad. Hier heb ik echt plezier in. daarnaast word ik steeds beter op kantoor. Erg leuk om de andere kant te zien en te kunnen!

Hoe zie jij jezelf later?

Ik heb het enorm naar mijn zin bij Peter’s Hout en hoop dat ik daar nog lange tijd mag leren. Misschien in de toekomst richting wil ik nog wel verder door gaan leren. De tijd zal het leren.