Doetie is werkzaam bij Europrovyl

In beeld: Vrouw in de Timmerindustrie

Het is vandaag internationale vrouwendag, een mooie dag om eens nader kennis te maken met onze Technoparker Doetie Buursma. Nynke ging op pad voor een interview!

Doetie en ik spreken elkaar bij Europrovyl Kunststof Kozijnen BV in Leeuwarden, waar Doetie werkt als montagemedewerker. Zij brengt hang- en sluitwerk aan op kunststof kozijnen, ramen en deuren, monteert de glaslatten, zorgt ervoor dat het product goed is afgewerkt en controleert de kwaliteit.

Heb je altijd al een technisch beroep willen uitvoeren?

Van jongs af aan werkte ik al graag met mijn handen, het liefste was ik dan ook naar de LTS gegaan. Maar die keus werd niet geaccepteerd, de LTS was niet voor meisjes. Had ik nu opnieuw de keuze mogen maken, dan was ik meteen de technische richting opgegaan. Nog steeds ga ik uitdagingen niet snel uit de weg en pak klussen graag aan. Kasten monteren, schuttingen plaatsen, straten? Ik ga er altijd voor. Het heeft er dus altijd wel in gezeten.

Hoe ben je nu dan toch in de timmerindustrie terechtgekomen?

Ik was gestopt met werken toen ik kinderen kreeg. Toen ik weer aan het werk wilde, heb ik eerst geprobeerd om in een technisch beroep terecht te komen, maar dat wilde maar niet lukken. Uitzendbureaus en werkgevers zagen het niet zitten met een vrouw. Heel jammer! Ik moest aan het werk en daarom heb ik gekozen voor een kantooropleiding. Ik heb na deze opleiding kantoorwerk gedaan bij verschillende bedrijven, dat was prima, maar de wens om met mijn handen te gaan werken, bleef. Na een reorganisatie bij mijn laatste werkgever, heb ik het daarom opnieuw geprobeerd. Na heel wat afmeldingen en teleurstellingen ben ik Technopark tegengekomen. Het kennismakingsgesprek verliep heel anders dan ik had verwacht, ik maakte mij al klaar voor het standaard praatje “Je bent een vrouw, weet je dit wel zeker?” of ”Dit is toch geen werk voor vrouwen?”, maar dat kreeg ik niet. Wat ik wel kreeg? Aan het einde van het gesprek een uitnodiging voor een test. Ik mocht in de praktijk laten zien wat ik waard was. Hèhè dacht ik, eindelijk!

Die test is goed verlopen?

Jazeker! Ik heb die met prima cijfers afgerond. Daarna was het snel geregeld. Ik mocht starten met het omscholingstraject en leerde in de werkplaats in Heerenveen de basis van houtbewerking. Aan het einde van de opleiding stond een stage gepland. Dat was wel even wennen, want het voorstel was om mij te laten starten bij een kunststof kozijnenfabriek. Niet het eerste soort bedrijf waar je aan denkt, als je het over de timmerindustrie hebt, maar het bevalt mij hier prima!

Hoe werd je ontvangen?

De collega’s moesten wel even wennen aan een vrouw in het team. Het heeft voor sommigen best wel een tijdje geduurd, voordat ze toe hebben gegeven dat ik prima mijn werk doe. Ik heb vanaf het begin al het werk aangepakt en nooit “zwaar” werk laten liggen voor mijn collega’s. Dat zorgde ervoor dat ze mij steeds meer als collega gingen zien. Inmiddels is iedereen aan mij gewend en is de samenwerking in het team erg goed. 

Als andere vrouwen ook in de timmerindustrie aan de slag willen, wat hebben ze dan nodig?

Wat je absoluut nodig hebt, is technisch inzicht. Je moet daarnaast snel kunnen leren en een goed oplossingsvermogen hebben. En natuurlijk moet je het geen probleem vinden om tussen de mannen te werken. Ik heb het in elk geval prima naar mijn zin en raad andere vrouwen dan ook zeker een baan in de timmerindustrie aan.